
Ziua 84 – Curcubeu în cerul gurii. Coincidențe frățești
Secvențele mele culinare: o călătorie de gust cu fragmente de suflet
Aventurile mele culinare nu au fost multe și niciodată nu m-am putut lăuda cu un palmares bogat în bucătărie. Adevăr grăiesc când zic că îmi place, din când în când, să petrec timp de calitate la aragaz, și că ador să prepar supe și ciorbe, salate sau tarte, pandișpan și budinci, însă niciodată nu am putut spune despre mine că mă atrage acest domeniu, ori că am talent la amestecat în oale. Aș putea spune că am talent la altceva: la gustat, la mâncat sau înfulecat. Auguste Escoffier, considerat unul dintre cei mai mari bucătari din istorie, care a revoluționat bucătăria franceză spunea că „Mâncarea este un limbaj universal care transmite bucurie și emoție. Arta unui bucătar nu constă doar în prepararea mâncării, ci în a o transforma într-o experiență senzorială, în care fiecare mușcătură să fie o plăcere.” La Oradea City este chiar așa, fără exagerare.
„Gătește cu pasiune și toată lumea va simți asta!”
Ei bine, de când cu „Proful” și cu Oradea dumnealui, am început să mă trezesc gustativ și eu. Cred că și vârsta își declară statutul și maturitatea experiențială, dar mult din tot cadrul evolutiv îl reprezintă piesa de rezistență a cinelor în familie la Prof: fratele său cu nume ce începe cu „S”. Să îi zicem S.-The CHEF Yang. Alt nivel, domnule, alt nivel! Aș putea spune că este ARTĂ , pe Iuliu Maniu, aproape de centrul urbei. Ceva de genul PicoBelo la puterea o mie – așa s-ar putea numi ceea ce am avut ocazia să servesc din farfuriile fine, puse în parteneriate apropiate cu tacâmuri perfect lucioase, alături de pahare de cristal, care se cer a fi mângâiate, răsfățate și iubite, în timp ce te bucuri de un Bendis fin-rebel din ele. S. este precum I., fratele meu. Coincidența hilară și fascinantă face că aceștia doi se aseamănă izbitor ca personalitate, formare profesională și hobby: amândoi vorbesc și povestesc cu plăcere și cu patos despre mâncare și gastronomie, ambii au un nivel cu mult peste medie în cultura culinară, ambii au experiență în vânzări auto, dar și amândoi sunt OM cu suflet mare-mare, cât Oceanul Atlantic de mare. O bucurie să îi asculți, să îi privești cum gătesc și să le mulțumești pentru valoarea și calitatea de neegalat a bucatelor pe care ni le servesc cu atâta savoare în ele.
Stridii activatoare de nebunie orală
Azi, în Ziua 84 de Jurnal de OM autentic, am vrut să las aici amintirea serilor trăite cu OM-Prof în Oradea, unde gura mea s-a bucurat de cele mai alese preparate culinare din ultima perioadă: calcan la cuptor cu piure de cartofi și păstârnac, asezonat cu verdele micropantelor de la R., proprietarul celei mai mari sere de microplante din țară, stridii fresh și activatoare de plăcere. Da, desigur că nu neg realitatea din cochilia nebun de pasională, puternic armonizată în cavitatea bucală. Apoi, nu pot să nu amintesc de bibanul special, de pastele Alle Olio cum nu am mai mâncat vreodată, de fois gras, ori de una dintre cele mai bune salate de vinete din viața mea. Dar alături de acest domn iscusit în camera care ne oferă mult din cantitatea de hormoni ai fericirii pe zi, este și o ființă diafană, cu chip îngeresc, rupt din epoca monarhică, de pe când datează și personajul al cărei nume îl poartă strada pe care locuiesc: dulcea M., o păpușă ce întregește tabloul culinar al familiei A. Femininul îl completează echilibrat pe masculin, iar împreună pot sincer să vă spun că formează cuplul perfect proporționat: ea se ocupă de Aer, de Apă, de Pământ, iar el e precum Focul și Eterul. Împreună formează un Univers gustativ de neuitat. Cea mai fină și perfect combinată Cremă de zahăr ars am servit-o azi la ei, realizată de către The CHEF Yin – M.
„Cea mai bună mâncare este cea care face oamenii să se simtă ca acasă” – Gordon Ramsay
A R T Ă în sufrageria călduroasă din Oradea, ca să îl citez pe „Proful” alături de care timpul este mereu insuficient de fiecare dată de bun și de bine ce ne este. Mâncarea nu este doar o necesitate, ci o pictură gustativă, iar modul în care o savurezi face întreaga diferență. Despre Prof și ale sale talente aș putea scrie „ohne ende”, cum ar spune neamțul. Și o voi face, dar într-o zi viitoare. La fel cu o voi face și despre fratele meu minunat, care este CHEF iubit și apreciat în Timișoara, precum și în Malta, unde este stabilit împreună cu soția sa, M.
Și mai urmează relatări rafinate, din spectrul Joie de vivre. Căci ne place.
OM